Film İncelemeleri 13: Apocalypse Now

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Oyuncular: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

Filmin Spoilersız Özeti:

Bir Amerikan askeri eskiden bir Amerikan askeri olan fakat ordudan kopup kendini bir tanrı sanan askeri öldürmek için gönderilir.

Film kimilerince gelmiş geçmiş en iyi film olarak nitelendirilir bazıları böyle düşünmese bile filmin gelmiş geçmiş en iyi filmlerden biri olduğu çoğu kişi tarafından kabul edilebilir. Çıktığı zamana göre film çok büyük işler başarıyor o zamanların şartlarıyla, filmde şimdiki zamanlarda izlediğimiz herhangi bir filmde yapılabilecek olan görsel efekt numaraları yönetmen tarafından gerçek bir şekilde çekiliyor şimdi izlenildiğinde pek şaşırılmasa bile o zamanlarda çekilen filmlere göre kıyaslandığında çok büyük bir film olduğu oldukça belli oluyor Apocalypse Now’ın. Epik ve ikonik sahneleriyle film izleyiciyi hiç sıkmıyor, zaten konusu için bile film izlenebilir benim için. Askerlerin psikolojisini de çok eğlenceli ve iyi bir şekilde anlatıyor film. Filmin şarkılarına da ayrı bir parantez açmak gerekir gerçekten sağlam bir Soundtrack’e sahip film, o zamanları ve askeriyeyi oldukça iyi yansıtıyor şarkılarıyla film. Oyunculuklardan bahsetmek gerekirse film iyi bir oyuncu kadrosuna sahip bazı karakterleri fazla görmüyorsunuz fakat büyük bir sorun teşkil etmiyor benim gözümde bu sorun, film oyunculuklarda da ağırlığını oldukça iyi koyuyor ortaya belki bir konuda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz oyunculuklar açısından olmasa bile bazı karakterleri daha fazla görmek açısından fakat o kadar umurunuzda olmuyor diğer etkenler ve oyuncuların performansları göze alındığında bu sorun. Aynı zamanda film bir yandan da insanların duygularıyla ilgili çıkarımlarda yaptırıyor. (bununla ilgili bir örnek vereceğim sadece fakat filmi izlemediyseniz devamı okumamanızı tavsiye ederim.) Bu konuyla ilgili örnek vermek gerekirse filmde kötü olarak lanse edilen Walter E. Kurtz (Marlon Brando)’ya tapan insan topluluğu kötü bir şekilde görülüyor fakat Walter E. Kurtz hakkında böyle düşünülürken askerleri eğlendirmek için gelen kadınlara neredeyse tapan askerler hakkında böyle düşünülmüyor, gibi örnekler verilebilir filmin yaptığı çıkarımlara.

Film hakkında verilebilecek ilginç bilgilerden birkaçı: Laurence Fishburne filmin çekimlerinde yaşıyla ilgili yalan söylemiş gerçekte sadece 14 yaşındaymış, filmde Marlon Brando karakterinin çoğu repliğini doğaçlama bir şekilde söylemiş, filmde ana karakter olarak yönetmen Francis Ford Coppola Al Pacino’yu istiyormuş fakat Al Pacino teklifi şu şekilde reddetmiş “Bunun nasıl gerçekleşeceğini biliyorum sen yukarıdan helikopter ile ne yapılması gerektiğini söyleyeceksin bense aşağıda, bataklıkta 5 ay geçireceğim.” oldukça sert bir şekilde reddetmiş rolü Al Pacino. Film için çekilen görüntünün 230 saat civarında ve çekilen film makaralarının 380 kilometre civarında olduğu söyleniyor.

Filme Puanım: 9/10

Okuduğunuz için teşekkürler.

Yorum bırakın